Za3tar eli zaatar, za'atar, zatar, satar za'tar on siis mausteseos jossa on ainakin oreganoa, tinjamia tai villitinjamia, sesaminsiemeniä (joskus paahdettuja joskus ei) suolaa ja ehkä riippuen myös sen tekijästä kynteliä ja ketomäenminttua. Yrttien ja mausteiden määrä vaihtelee maittain.
Tarjoa keitettyjen kananmunien tai tuorekurkun kanssa!
Tästä reseptistä tulee noin 24 kappaletta
Noin 1300 gr (tai 9 lasia) vehnäjauhoja
9 dl (3 lasia) lämmintä vettä
3 rkl sokeria
3 tl kuivahiivaa
3 tl suolaa
Mausteseos päälle (tätä voi myös muokata omaan makuun sopivaksi)
n 2.5-3 dl za3taria
n 2 dl oliiviöljyä
5 valkosipulin kynttä (tämä ei ole pakollinen)
Lämmitä vesi noin 40 asteiseksi ja sekoita siihen kuivahiiva ja sokeri, odota noin 10 minuttia ja lisää suola ja sekoita. Lisää sen jälkeen jauhot ja vaivaa taikina hyvin. Anna kohota 1 tunti.
Jaa takina ensin 3 osaan ja sitten jokainen osa 8 osaan. Pyörittele osat palloiksi ja laita pyyhkeen alle. (jätä kuitenkin hieman väliä sillä osa ehtii kohota kaulimisen aikana)
Kaulitse pallot noin 6 mm paksuisiksi pyöreiksi leiviksi, halkaisijaltaan noin 16 cm. Laita kaulitut leivät leivinpaperin päälle odottamaan paistamista. (Voit alkaa paistamaan leipiä vaikka et olisikaan kaulinnut kaikkia)
Painele sormilla "koloja" leipään sekä muutama pisto haarukalla.
Lisää 3 rkl mausteseosta jokaisen leivän päälle.
Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti