keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Marokkolaiset mintulla maustetut kebakot

Sain ideaa näihin kebakoihin (kebakko, köfte, kebab)  arabic food blogista, reseptiä hieman muutin sillä grillaamismahdollisuutta ei tällä hetkellä ole, eikä kovin tulinen ruoka maistu minulle ja tietenkin mielessä oli aivan älyttömän maukkaat turkkilaiset beyti kebabit joita nämä joltakin osin hieman muistuttavat vaikka ei olekkaan leivän sisään käärittyjä. Uskoisin kuitenkin alkuperäisen idean säilyneen hyvin :)

Noin 12 kebakkoa ( 2 annosta tai 3 naisen annosta)
Valmistuksessa menee noin 1h
300 gr jauhelihaa (lammas, nauta tai nauta-kana)
n 1 rkl pieneksi pilkottua tuoretta minttua (antaa aivan älyttömän hyvän maun)
1/2 - 1 sipuli (pieni) pieneksi pilkottu tai raastettu
jauhettua korianteria 
suolaa
(voit käyttää naudan jauhelihan seassa myös 50% kananjauhelihaa jolloin kebakoista tulee pehmeämpiä, jos siis satut omistamaan lihamyllyn tai sitä on saatavilla)

Sekoita kaikki aineet keskenään. Mausta jauhetulla korianterilla ja suolalla. Jos tuoretta minttua ei löydy niin persiljalla voi kyllä korvata mutta siinä tapauksessa maku muuttuu hieman "tavallisemmaksi)
Katkaise grillaustikut keskeltä kahtia (mikäli ovat noin 30 cm pituisia) ja liota kylmässä vedessä 10-20 minuuttia. (hidastaa tikkujen palamista)
Muotoile jauhelihasta noin 10 cm pituisia 2-2.5 cm pahksuisia pitkuloita ja työnnä tikku pitkulan sisään. Grillaa tikut tai paista pannulla, saat niihin grillatun maun savustamalla ne kattilassa ohjeen mukaan minkä olen laitanut tänne myös aiemmin, se käy kätevästi pienessäkin keittiössä. Savustaminen keittiössä

Tomaattikastike
1 purkki paltattuja tomaatteja, tomaatinpaloja tai vastaava määrä tuoreita tomaatteja
2 valkosipulin kynttä
chiliä
suolaa
1 tl sokeria
1-2 rkl oliiviöljyä

Ruskista pieneksi pilkotut valkosipulin kynnet nopeasti oliiviöljyssä. Lisää tomaatin palat. (mikäli käytät paltattuja tomaatteja tai tuoreita tomaatteja pilko ne)
Lisää mausteet. Anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia, tuoreita tomaatteja niin kauan kunnes ovat pehmeitä.

Tarvitset myös
Maustamatonta jogurttia (kreikkalainen ja turkkilainen jogurtti käy)
Paahdettuja pinjansiemeniä tai paahdettuja manteleita
Itse käytin paahdettuja manteleita koska pinjansiemenet ovat niin järkyttävän hintaisia.

Kaada tomaattikastike reunalliseen tarjoiluastiaan / lautaselle, lisää jogurttia päälle esimerkiksi raidoittain, sen jälkeen kebakot ja paahdetut mantelit. (mikäli savustat kebakot, savusta ne ennen tarjoilualustalle laittamista) Koristele mintulla tai persiljalla.
Tarjoa vaikka riisin kanssa.

Olen itse niin ihastunut tähän savustamiseen että savustin tällä kertaa myös riisin! Ja siitä tuli todella maukasta.
Keitin riisin valmiiksi tarpeeksi isossa kattilassa johon myös kebakot mahtuivat joten sain savustettua riisin ja kebakot samanaikaisesti. Ja sehän on todella nopeaa ja yksinkertaista, tarvitset vain pienen kipon, palan folioa, 1-2 rkl ruokaöljyä ja hiilenpalan. Kupin pohjalle pala foliopaperia, siihen pari lusikallista ruokaöljyä, kuppi riisin ja kebakoiden keskelle, palava hiili tiputetaan kuppiin ja kansi nopeasti päälle. Anna savustua noin 5-10 minuuttia.



1 kommentti:

  1. tää vaikuttaa mielenkiintoiselta, haluan kokeilla tätä reseptiä.. Thanks

    VastaaPoista