maanantai 4. huhtikuuta 2011

Mutabbal eli munakoisosalaatti / paahdettu munakoiso

Mutabbal tunnetaan ainakin shams maissa eli Palestiinassa, Syyriassa, Jordaniassa ja Libanonissa. Joissakin päin sitä kutsutaan myös nimellä baba ganoush mutta Gazassa baba ganoush ei sisällä tahinia ollenkaan ja he kutsuvat tätä siis mutabbaliksi.

Muokkailla voi oman maun mukaan, eli varsinkin persiljaa oman maun mukaan! Ei kuitenkaan liikaa ettei munakoisojen maku katoa. Lisänä voi käyttää myös valkosipulia.

Meillä ei ole valitettavasti kaasuhellaa enkä jaksa grillata munakoisoja koska niistä tulee hieman liian savuisia meidän halpis grillissä joten käytän uunia ja siitä tulee erittäin hyvää niinkin. Sen vuoksi laitankin uuniin aina koko pellillisen eli noin 2kg munakoisoja ja pakastan ylimääräiset. Pakastaminen tapahtuu niin että munakoisot pakastetaan yksinään murskaamisen jälkeen. Eli ei persiljaa, tahinia eikä muutakaan sekaan kun pakkaseen laittaa :)

Tässä on resepti pienemmälle annokselle
2 keskikokoista munakoisoa
n 1/2 dl tahinaa / tahinia (kumpi se sitten suomeksi onkaan, kirjoittelen milloin mitenkin)
n 1/2 sitruunan mehu
noin 1/2 dl todella pieneksi pilkottua persiljaa
suolaa
oliiviöljyä

Laita uuni lämpenemään 225-250 asteeseen (ylätaso)
Laita munakoisot pellille ja laita pelti uunin yläosaan. Kääntele munakoisoja välissä niin että kuoret ovat suurinpiirtein palaneet kauttaaltaan, riittää että munakoisot on käännetty kolmisen kertaa.
Uunissa ne saavat olla noin 40 minuuttia.

Munakoisoista valuu nestettä joten suosittelen laittamaan koko pellin peittävän leivinpaperin. Älä käytä pellille valuvaa nestettä sillä munakoisoihin jää tarpeeksi kosteutta.

Kuori sen jälkeen munakoisot, voit myös leikata viillon munakoisoon ja kaapia sisukset pois esimerkiksi lusikalla kippoon niin että vain kovettunut kuori jää jäljelle eli vain se osa joka oli alunperinkin tumma :) Tummunut sisus siis myös talteen kuorista! Murskaa munakoiso esim haarukalla. (itse käytän vispilää jolla saa nopeammin ison määrän murskattua) älä missään nimessä käytä kuitenkaan sähkövatkainta / sauvasekoittajaa tms!
Lisää sitten sekaan tahina, sitruunanmehu, suola, oliiviöljy ja persilja. Sekoita ja tarkista maku! Voit halutessasi lisätä mitä vain näistä aineksista!

Tarjoite mutabbal esimerkiksi lautaselta, koristele persiljalla, päälle oliiviöljyä! Sopii mainiosti dipattavaksi leivän kanssa! Itse harvoin koristelen tätä mitenkään kuten kuvasta näkyy sitä tätä syödään meillä melkein yhtä usein kuin leipääkin!

Munakoisot näyttää kutakuinkin tältä, voi olla myös enemmän paahdettuja.

Jos haluaa, tahinin seurana voi käyttää myös maustamatonta jogurttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti