keskiviikko 11. elokuuta 2010

Falafelit

Palestiinalainen falafel resepti.

Tässä on 500 grammasta (kuivanan) kikherneitä tehty resepti, sillä "taikinan" teko vie hieman aikaa ja sen voi pakastaa joten joka kerta ei tarvitse tehdä uutta massaa! Koko annoksesta tulee monta kymmentä falafeliä mikäli kaikki uppopaistaa kerralla!

Uppopaista vain sen verran minkä verran tarvitset sillä falafelit ovat parhaita juuri uppopaistettuina, oikeita falafelejä EI VOI PAISTAA PANNULLA EIKÄ UUNISSA!




500 gr vähintään 12 tuntia liotettuja kikherneitä (jotka pestään hyvin liotuksen jälkeen)
2 vihreää chiliä
1 iso sipuli

6-8 pienehköä kevätsipulia

1 iso nippu persiljaa
1 iso nippu korianteria

2 tl ruokasoodaa
suolaa

kuminaa

jauhettua korianteria


Halutessa valkosipulia.

öljyä uppopaistamiseen

(tai vaihtoehtoisesti mausteiden tilalle valmista falafel maustemixiä)

Mausteita voi laittaa oman maun mukaan ja tarvittaessa lisätä myöhemmin, itse laitoin reilun ruokalusikallisen kuminaa sekä korianteria ja hieman lisäsin myöhemmin. Jos et ole varma mausteista niin laita kohtuudella ja lisää myöhemmin kun olet uppopaistanut yhden "testi" falafelin. Osa laittaa lusikallisen, osa kaksi osa kolme jne.... Joten maun mukaan. Sama suolan kanssa.


(nämä niput vastaavat suomessa luultavasti ainakin kahta nippua)
Itse laitoin isommat niput kuin tässä kuvassa n 1.5 kertaisen nipun
Persilja ja korianteri pitää falafelit kasassa sekä antaa nestettä niille joten on tärkeää että yrttejä on tarpeeksi.



Persilja ja korianteri silputaan, otetaan paksut varret pois. Sipuli kuoritaan ja pilkotaan. Chilit pestään ja puhdistetaan, kevätsipuli puhdistetaan ja pilkotaan.
Helpointa on ehkä tehdä taikina lihamyllyllä jauhamalla kaikki mutta jos lihamyllyä ei satu olemaan niin sitten monitoimikoneella. Itselläni tosin monitoimikone otti loparin jo heti ekalla kerralla sillä niitä joutuu aika kauan siellä pyörittämään jotta tulee tarpeeksi pientä murua.
Pidä vaikka välissä tauko jotta monitoimikone ei kuumu liikaa. (itselläni tosin oli pieni litran Philipsin monitoimikone joka on ehkä tarkoitettu iisimpään käyttöön)

Tässä kuva ainesten rakenteesta millaista sen pitäisi olla suunnilleen.



Kun kaikki ainekset on jauhettu / pilkottu monitoimikoneessa, lisää mausteet sekä ruokasooda.

Kuumenna öljy.

Koepaista yksi falafel ja lisää tarvittaessa mausteita.

Pyörittele falafelit soikeiksi palleroiksi, ei liian suuriksi, ne suurenevat hieman öljyssä sekä kypsyvät paremmin. Vieritä pallerot varovasti öljyyn (kattilan reunan viereen esimerkiksi joka on helpomaa kuin keskelle kattilaa) sormia polttamatta sekä öljyä räiskyttämättä. Vältä tiputtamasta falafelejä sormilla sillä silloin ne useasti epämuodostavat ja särkyvät.

Käännä falafelit tarvittaessa, useimmat varmaan pyörivät öljyssä itsestään ja paistuvat molemmin puolin. Kun kuplia ei paljon enään näy sen pitäisi alkaa olemaan valmis. Tai kun väri on jo ruskehtava.

Nostele lautaselle jolle on aseteltu muutama talouspaperi joka imee ylimääräistä öljyä.

Tässä kuva valmiista falafeleistä, valaistus ei ollut mikään parhain joten näyttävät hieman vihreimmiltä kuin ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti