sunnuntai 15. elokuuta 2010

Viininlehtikääryleet



Tässä on Palestiinalaisversio viininlehtikääryleistä ja tämän voi myös tehdä pelkällä jauheliha täytteellä ilman lihapaloja, tai ilman jauhelihaa mutta lihapalojen kanssa. Liha tuo kivan maun näihin joten suosittelen ainakin toista käyttämään.

Laita noin 2 kuppia (4 dl) riisiä kylmään veteen ainakin tunniksi. (määrä riippuu kuinka paljon viininlehtikääryleitä haluat tehdä)

Kun riisi on liotettu tarpeeksi kauan, voit laittaa lihan kiehumaan.

n 400-500 gr haluamaasi naudanlihaa paloiteltuna
4 kokonaista kardemummaa

mustapippuria

suolaa

1 pieni sipuli


-> Keitä liha kypsäksi mausteiden kanssa ja pane sivuun, säästä liemi myös.

Tarvitset myös 2-4 tomaattia ja 1 sipulin -> myöhempänä selitys

Täyte:

Liotettu riisi joka on huuhdeltu pari kertaa vedellä
200 gr jauhelihaa (mikäli haluat enemmän niin voi lisätä maun mukaan)
1 pieni raastettu sipuli
0.75 dl pilkottua tuoretta persiljaa
2 tl kuivattua minttua, jos tuoretta on saatavilla voi sitäkin käyttää

1 tl mustapippuria

suolaa
maun mukaan, huomaa kuitenkin että kääryleet saavat suolaa lihankeitinvedestä joten älä laita paljoa.

-> Sekoita kaikki keskenään.

n 400 gr säilyke viininlehtiä (nettopaino)
-> Avaa viininlehtikääryleet valmiiksi täyttämistä varten, ne saa helposti eroteltua toisistaan kevyesti valuvan hanan alla..

Täytä viininlehdet seuraavasti ->




1- Laita täyte keskelle viinilehteä. Niin että lehden kirkkaampi puole eli ns päällinen puoli on alhaalla päin.



2. Taita molemmat reunat sivuilta sisään.



3. Rullaa viininlehti tiukalle rullalle niin että sivuilta olevat osat menee kaikki rullan sisään. (mutta varo kuitenkin särkymistä)


Leikkaa sipulit ja tomaatit viipaleiksi ja laita ne kattilan pohjalle, ensin sipulit, sitten tomaatit sitten lihapalat ja säästä liemi myöhempään.

Lado rullatut viininlehdet lihojen päälle saumapuoli alaspäin.

Mikäli riisiseosta jää yli, voit laittaa sen folion sisään ja folion kääryleiden päälle kypsymään mutta tee jonkinlaiset pienet kolot siihen jotta riisi kypsyy hyvin..

Kaada noin 2-3 dl lihalientä kattilaan kääryleiden päälle. Laita myös foliopaperi kääryleiden päälle mahdollisimman reunoja myöten jotta lämpö pysyy paremmin sisällä ja riisi kypsyy hyvin sekä viininlehdet pehmenevät. Tarkista välillä että kattilassa on edelleen vettä.

Keitä hiljalleen noin 45 min - 1h.



Kun kääryleet ovat kypsyneet, ota folio pois ja kaada ylimääräinen vesi pois esim lautasen avulla. Laita kattilaan lautanen joka mahtuu sinne, paina ja kaada vesi pois. Laita sitten iso lautanen kattilan päälle ja käännä kattia eli kumoa kääryleet lautaselle.

Tarjoa esim jogurtin kanssa.

2 kommenttia:

  1. mistä saa viininlehtiä suomesta?

    VastaaPoista
  2. Hei,

    ainakin itämaisista kaupoista löytyy, etenkin turkkilaisista, olen myös kuullut että joistakin hyvin varustetuista tavallisista ruokakaupoista voisi saada.

    VastaaPoista